Hoe is het zo gekomen ???????

 

Het begon als grap en de clou ervan is uitgelopen op een prachtig zeemans-- shanty- en feestkoor.  Tijdens de voorbereidingen op de feestweek , Gramsbergen Lichtstad , in 1998 kwam een aantal inwoners met het idee om als piratenkoor mee te doen aan de bonte avond.    Er werd geronseld en gemonsterd om voldoende " zangers" bij elkaar te krijgen.   Na flinke oefening , in het geheim , werd er die avond opgetreden en niet zonder succes.

 

Het enthousiasme van het publiek sloeg over op de gelegenheidsformatie , de kiel voor het koor was gelegd en men besloot door te gaan als koor dat liedjes zingt over het water , de scheepvaart , het hijsen van de zeilen , halen  en lichten van het anker.  Zwaar werk in ritme , water in de boot , pompen of verzuipen.

 

Het koor werd onder de naam SJOMPIESINGERS te water gelaten.

13.jpg

 

Hoe komen we aan de naam Sjompiesingers ?????

 

Het oude scheepstype Zomp , in de volksmond verbasterd tot vechtsjomp , is de basis voor de naam Sjompiesingers.


De_laatste_Enterse_zomp_afgemeerd_bij_Rijssen_in_1920.jpg

De Zomp is een oud scheepstype dat jaren gevaren heeft op de Vecht.

In de tweede helft van de zeventiende eeuw groeide in Oost Nederland de behoefte aan een vervoermiddel dat grotere capaciteit had dan paard en wagen en minder hinder had van de vaak slechte zandpaden. 
Zodoende ontwikkelde men de Zomp een platboomd scheepje dat kon worden gezeild , geboomd of getrokken.   Met deze zompen is er veel van  bekende Bentheimer zandsteen en andere materialen over de Vecht aangevoerd voor het bouwen van kerken en huizen.

 

En misschien gaat het verleden weer herleven in het zompenproject :  er wordt op dit moment ( 2013 ) druk overleg gevoerd en activiteiten ontplooid tussen Gramsbergen en Laar/Emlichheim om deze historische platbodems terug te brengen op de Vecht.  De geschiedenis herhaalt zich.

Inmiddels zijn ze allebei gerealiseerd boek ook een tocht op http://www.vechtezomp.nl/

 

Het bestaansrecht van de platbodem is dan wel bewezen , zoals ook het bestaansrecht van de Sjompiesingers na ruim 21 jaar wel is bewezen.

We repeteren om de week op donderdag avond bij zalencentrum " Anerhof "

Zie hier het resultaat van de zomp gebouwd in Gramsbergen en die vaart tussen Laar en Gramsbergen. In 2015 Hebben wij het te water laten van de Zomp in Laar muzikaal ondersteund.

 

De Duitse zomp. Die ligt in het Laar ( Dld ).     De Nederlandse zomp ( hieronder )            De naam van de Nederlandse zomp.

Zomp.jpg